lördag 30 oktober 2010

Framtidsplaner

Jag har en stor dröm om att någon gång i mitt liv bli barnmorska. Det känns som den stora moroten för att läsa till sjuksköterska överhuvudtaget. Jag vill dock samla på mig mycket erfarenhet innan jag är redo. Så det känns som att det ligger längre fram i tiden. Nu har jag börjat fundera på att läsa till barnsjuksköterska först. Jag vet att jag vill jobba med barn, den här specialistutbildningen skulle ge mig  förståelse för hur det är att vårda barn och föräldrar till barnen. Den kan ge mig den erfarenheten som jag känner att jag behöver för att ta det stora steget och läsa till mitt drömyrke. Jag ska arbeta tills jag är 65 år, det finns gott om tid! Det positiva med sjuksköterskeyrket, man kan alltid byta inriktning, man behöver inte tröttna på sitt arbete.




Termin 1
Barns och familjers hälsa, 15 hp
Hälsovård för barn, 7,5 hp (VFU)
Examensarbete i omvårdnad med
inriktning mot hälso och sjukvård för barn
och ungdomar, 7,5 hp (av 15hp)

Termin 2
Omvårdnad vid barns sjukdom och ohälsa,15 hp
Omvårdnad inom pediatrisk sjukvård, 7,5 hp (VFU)
Examensarbete i omvårdnad med
inriktning mot hälso och sjukvård för barn
och ungdomar, 7,5 hp (av 15hp)




Vad gör en barnsjuksköterska?
"Inom sjukhusvården arbetar man vanligen i team bestående av läkare, barnsjuksköterska, barnsköterskor med flera. Barnsjuksköterskan är arbetsledare för barnsköterskor och undersköterskor. Hon eller han har också det psykosociala ansvaret för barnet och dess föräldrar, det vill säga ansvarar för att de får den hjälp och det stöd de behöver. Det ställer stora krav på lyhördhet, förmåga att kommunicera och att anpassa informationen efter barnets ålder, som kan vara från 0 till 18 år."

 

"Barnavårdscentralen svarar för kontroll av nyfödda och yngre barns hälsa. Där följer barnsjuksköterskan barnets hälsotillstånd och fysiska utveckling upp till skolåldern. Det kan ske vid besök på mottagningen eller genom att sjuksköterskan gör hembesök. Vid besöken finns också tillfälle att kontrollera att barn och föräldrar knyter an till varandra och att barnet har det bra. Föräldrar kan också kontakta barnsjuksköterskan för att få råd och stöd när det gäller barnets mat, sömn, amning och annat som rör barnets hälsa. Vaccinationer ingår också i arbetsuppgifterna."

"Jobbar man som skolsköterska är den huvudsakliga uppgiften att kalla eleverna till regelbundna hälsokontroller och följa deras utveckling. Det görs på skolsköterskans mottagning. Elever kan också komma på spontana besök hos skolsköterskan för samtal och stöd i olika frågor, liksom för att bli omplåstrade om det hänt en olycka. Skolsköterskan kan också delta i olika former av elevvårdsarbete på skolan."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar